Rodzaje makaronu – rozróżnienie i zastosowanie

Słowo „makaron” (lub „macaroni”) pochodzi od greckiego słowa oznaczającego jęczmień i stąd właśnie pochodzi dzisiejsze określenie „makaron”. Mimo że widzimy go wszędzie dookoła w wielu odmianach, istnieją właściwie tylko cztery główne rodzaje makaronu: spaghetti, fusilli, penne i rotini. Każda odmiana ma inną grubość, przy czym spaghetti jest najcieńsze, a rotini najgrubsze.
Nazwy poszczególnych rodzajów makaronu pochodzą od ich pierwotnego przeznaczenia. Spaghetti było pierwotnie produkowane z tak długich nitek, że nie dało się ich jeść bez zaplątania (warto zauważyć, że to właśnie dlatego sos spaghetti na koszuli jest tak żenującym zjawiskiem). Fusilli zostało zaprojektowane tak, aby można je było skręcić w kształt korkociągu, dzięki czemu lepiej trzymało się sosu podczas gotowania. Penne zostało pierwotnie wymyślone, aby wyglądać jak pióra (znane również jako pióra), stąd jego nazwa. Rotini zostało opracowane, aby przypominać małe koło (rotini oznacza „korkociąg”).
Spaghetti może być podawane z różnymi sosami, w tym z sosem pomidorowym i mięsnym. We Włoszech istnieje nawet tradycyjne danie o nazwie Pasta e Fagioli, co tłumaczy się jako „Makaron i fasola”. Spaghetti z klopsikami lub sosem Bolognese byłoby kolejnym popularnym posiłkiem z makaronu. Zapraszamy też na stronę http://rockethome.pl/.