Jakie właściwości mają owoce morza?

źródło: https://pixabay.com/NadineDoerle

Owoce morza są doskonałym źródłem białka i mogą być pomocne w dostarczaniu witamin A, B i D, a także minerałów, takich jak żelazo, magnez, cynk i chrom. Niektóre rodzaje owoców morza mają również wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, które zostały powiązane ze zdrowiem układu krążenia i rozwojem mózgu.

Owoce morza mają mniej tłuszczu niż mięso, ale nadal zawierają tłuszcze nasycone, więc powinny być ograniczone. Umiarkowanie jest kluczem podczas jedzenia każdego rodzaju żywności, która zawiera tłuszcz.

Owoce morza są również źródłem jodu, który pomaga wspierać funkcje tarczycy i normalny wzrost. W rzeczywistości wielu ekspertów zaleca, aby kobiety w ciąży jadły ryby co tydzień, ponieważ jest to dobre dla rozwoju mózgu dziecka.

Podczas gdy niektóre owoce morza mogą wydawać się zdrowsze niż inne rodzaje, ponieważ zawierają więcej kwasów tłuszczowych omega-3 lub witaminy D, ważne jest, aby sprawdzić, czy te owoce morza są hodowane czy dziko żyjące, ponieważ chemikalia używane do hodowli ryb mogą negatywnie wpływać na ich jakość. Owoce morza pochodzące ze źródeł, które są przełowione lub zawierają rtęć, również powinny być ograniczone. Wejdź również na stronę http://beasmetics.pl/