Zlewy podwieszane na blacie – pomoc w wyborze
Technologia wykonywania zlewów rozwija się z każdym rokiem. Przybywa nowych rozwiązań w zakresie stosowanych materiałów, sposobu konstrukcji czy montażu. Jednym z najchętniej wybieranych jest obecnie zlew podwieszany, dostępny w rozmaitych wersjach, o odmiennej ilości komór oraz rozmiarze. Poniżej przybliżamy charakterystykę zlewów podwieszanych oraz podpowiadamy kiedy i dlaczego warto je kupować.
Zlew podwieszany – maksimum estetyki i ergonomii
Specyfika zlewów podwieszanych tkwi w ich sposobie montażu oraz wynikających z tego korzyściach. Przede wszystkim wyeliminowane zostaje zjawisko przeciekania wody pomiędzy krawędziami zlewu i blatu. Żadne rowki ani wgłębienia nie oddzielają zlewu od jego blatu, dlatego wszelka rozchlapana woda będzie od razu ściekać do wnętrza misy.
Pod kątem estetycznym, zlewozmywak jest niemal niezauważalny – a jego krawędzie nie wystają powyżej poziomu blatu. Zlew taki nie rzuca się w oczy ani nie jest specjalnie wyeksponowany. Fakt ten sprzyja wykorzystywaniu zlewów podwieszanych w kuchniach urządzonych stylowo, minimalistycznie oraz elegancko.
Zlew podwieszany nadaje się także do modułowego łączenia. Możesz zestawiać z sobą poszczególne komory, tworząc z nich taką konfigurację, która będzie odpowiadać Twoim oczekiwaniom, preferencjom oraz ilości wolnego miejsca na blacie.
Dużą zaletą wykorzystania zlewów podwieszanych jest także ich łatwe czyszczenie. Jednym ruchem ściereczki przemyjesz całą powierzchnię zlewu oraz otaczającego go blatu. Dzięki jego zdolności do zbierania otaczającej wody, można wyeliminować ociekacz, który staje się zbędny.